Mengapa berat badan susah turun!!

Tuesday, July 12, 2011


yessssss..ini saya pernah alami dulu2 kala.memang sakit menahan sabar..sebulan tue 2kg jek turun..sabar jek la..apa2 pun anda semua jangan mudah putus asa.ini ujian untuk tuhan tgk kesabaran kita menguruskan badan sejauh mana.Bukan suka2 jek nak turun tapi kesabaran dan mental yang kuat perlu ada.saya sendiri pun kadang terbabas.nak atau tak saya nak capai juga impian dari kecil nie....kenapa ek kita susah nak turunkan berat badan?...

Ramai diantara kita yang merunggut kerana sudah banyak produk dan ubat menurunakan berat badan dicuba tetapi masih juga gagal menurunkan berat badan yang dikehendaki walaupun 1 kg. Mengapa perkara ini terjadi?

Faktor yang pertama adalah disebabkan toksin yang banyak dalam badan. Toksin yang banyak didalam badan menyebabkan proses penyerapan dan fungsi ubat menurunakan berat badan hampir lumpuh dan tidak berfungsi dengan baik dalam menurunkan berat badan.

Faktor kedua adalah disebabkan faktor metabolisme yang tinggi. Ini menyebabkan pembakaran lemak menjadi terlalu perlahan dan sukar unutk mereka menurunkan berat badan atau dalam erti kata lain mendapat berat badan yang ideal.

Faktor ketiga adalah disebabkan tiada senaman langsung yang dilakukan dalam masa seminggu. Duduk diam dan pasif sahaja.Pergi kerja dan balik kerja. Hari cuti seperti hari minggu dihabiskan disepan televisyen dan menonton rancangan kegemaran sambil makan-makan :)

Sebenarnya selain daripada diet, senaman ringgan selama 20-30 init 2 kali seminggu paling kurang atau setidaknya 1 kali seminggu juga dapat membantu anda menurunkan berat badan secara konsisten. Tidak sukar berjalan cepat selama 15-20 minit sehari atau mengayuh basikal 30 minit sehari sudah membakar lemak antara 150-300 gram sehari.


kepada semua orang di luar sana kalau nak kurus..jangan lupa bersenam okey....ehehehehe jangan malas2..